Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Webinar: "Alles heeft een prijs. Do’s en don’ts inzake (rechtsgeldige) prijsherzieningen en (automatische) prijsaanpassingen" - 29 juni 2021

Deze pagina delen

Deze middag hebben Jo Willems en Nik Vanheer gesproken over rechtsgeldige prijsherzieningen en automatische prijsaanpassingen tijdens een webinar waar ook gepeild werd naar de ervaringen en kennis van de deelnemers omtrent dit topic dat vaak onderbelicht wordt in overeenkomsten.

Het hanteren van marktconforme prijzen is van doorslaggevend belang bij het (kunnen) leveren van producten en diensten. Doorgaans wordt de prijs bepaald in functie van de kosten die nodig zijn voor de levering van een product of dienst. Omdat kosten in de loop van de tijd kunnen variëren, voorzien contractvoorwaarden vaak in mogelijke prijswijzigingen in de vorm van een ‘prijsherzieningsclausule’. Dergelijke clausules hebben alleen maar aan belang gewonnen naar aanleiding van enkele spectaculaire tekorten op de grondstoffenmarkt door de Corona-pandemie (bv. staal, hout, aluminium, etc.) en de bijhorende prijsstijgingen als gevolg. Anderzijds nemen partijen ook vaak in hun overeenkomsten een (automatische) prijsaanpassing op zonder dat deze wordt gekoppeld aan de onderliggende kosten maar wel aan een bepaalde index (algemene stijging van de prijzen). Het risico bestaat echter dat deze clausules nietig zijn waardoor een partij haar prijzen toch niet kan verhogen en, behoudens overmacht, haar leveringsverbintenissen dient na te komen met alle nadelige economische gevolgen vandien.

Dit webinar werd gegeven om u aan de hand van praktijkvoorbeelden en handige tips & tricks in minder dan een uur vertrouwd te maken met het gebruik en de redactie van prijsherzieningsclausules en prijsaanpassingen zodat ze de juridische test doorstaan en u hierop kan vertrouwen bij het sluiten en uitvoeren van overeenkomsten. 

 

Heeft u dit webinar gemist? Herbekijk nu: 

 

Auteurs