Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Webinar : "Contractweigering als rechtsmisbruik en misbruik van economische afhankelijkheid: where is the limit?"

Deze pagina delen

Gisteren hebben Jo Willems, Karen Janssens en Nik Vanheer het webinar "Contractweigering als rechtsmisbruik en misbruik van economische afhankelijkheid: where is the limit?" gegeven. 

Het beginsel van contractvrijheid is een hoeksteen van het Belgische verbintenissenrecht bij overeenkomsten tussen ondernemingen. Als afgeleide vrijheid van de wilsautonomie laat het iedere onderneming toe om vrij haar rechtspositie te bepalen. De laatste jaren heeft de wetgever echter heel wat regels ingevoerd die de contractvrijheid sterk beperken, met het doel om "zwakkere" ondernemingen te beschermen. Ook in de rechtspraak is een duidelijke evolutie in die zin merkbaar.

Het webinar ging dieper in op twee tendensen in dit verband, namelijk de contractweigering als een toenemend geval van rechtsmisbruik en de recente regels betreffende het verbod op misbruik van economische afhankelijkheid. Het eerste geval heeft betrekking op de steeds beperktere vrijheid van een onderneming om niet met een andere onderneming te contracteren, terwijl het tweede geval de contractvrijheid van ondernemingen reguleert wanneer zij overeenkomsten sluiten met andere ondernemingen die economisch van hen afhankelijk zijn. Het webinar geeft een stand van zaken, met inbegrip van de meest recente rechtspraak.

Auteurs