Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Webinar : "Drawing the line: de juridische grens tussen een toegelaten multi-level marketingsysteem en een verboden piramidesysteem" - 15 februari 2022

Deze pagina delen

Op 15 februari gaven Jo Willems en Nik Vanheer het webinar “Drawing the line: de juridische grens tussen een toegelaten multi-level marketingsysteem en een verboden piramidesysteem".

Anno 2022 wordt multi-level marketing (MLM) gebruikt als verkoopsysteem om producten en diensten aan te bieden via onafhankelijke distributeurs. Zulke systemen lijken aan populariteit te winnen, vooral door e-commerce en sociale media. MLM is inmiddels ingeburgerd in verschillende sectoren, zoals voeding, gezondheid en cosmetica, en neemt toe in online trading en het aanbieden van virtuele munten. Maar in sommige gevallen kunnen dergelijke systemen een verboden piramidesysteem vormen. De overheid heeft hier in het verleden herhaaldelijk voor gewaarschuwd en belooft de strijd ertegen op te voeren.

Het webinar had als doel een stand van zaken te geven over de wettelijkheid van multi-level marketingsystemen naar Belgisch recht. In het bijzonder werd aandacht besteed aan de juridische criteria die een toegelaten multi-level marketingsysteem onderscheiden van een verboden piramidesysteem. Dit gebeurde enerzijds aan de hand van een beknopt overzicht van de meest belangrijke evoluties op wetgevend vlak op Belgisch en Europees niveau en anderzijds werd de meest relevante rechtspraak van de Belgische hoven en rechtbanken, alsook het Hof van Justitie, in kaart gebracht.

Datum: 15 februari 2022

Webinar gemist of heeft u vragen? Aarzel niet om ons te contacteren marketing@lydian.be of direct bij Jo Willems of Nik Vanheer.

VRT Nieuws

Naar aanleiding van ons webinar gaf Jo Willems op 10 januari een interview in een reportage over gezondheidstoestel Healy van VRT Nieuws, om zijn expertise te delen op het gebied van multi-level marketing en piramidesystemen. Jo geeft juridische toelichting over de verschillende verkoopsmodellen. Multi-level marketing (MLM) is niet verboden bij wet, maar leunt wel dicht aan bij het verboden piramidespel. De grens tussen de twee bevindt zich in een grijze zone in onze wetgeving.

Lees het artikel en bekijk de video hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/10/mlm-healy/

Auteurs