Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Webinar: "Het nieuwe Europese herstructureringsrecht is (eindelijk) gearriveerd in België!"

Deze pagina delen

Economisch turbulente tijden brengen een nood aan meer en efficiëntere herstructureringsmechanismen met zich mee. In 2019 nam de Europese wetgever hiervoor al initiatief met de Europese Richtlijn 2019/1023 van 20 juni 2019 waarin de focus werd gelegd op preventieve herstructureringsstelsels, kwijtschelding van schuld en beroepsverboden en een verhoging van de efficiëntie van insolventieprocedures.

De omzetting van deze Richtlijn in de Belgische wetgeving bleef echter uit. Ondernemingen in financiële moeilijkheden en schuldeisers van dergelijke ondernemingen moesten zich tevreden stellen met tijdelijke wetswijzigingen als antwoord op de (post-)COVID-19 economische problemen.

Maar uitstel is geen afstel! Op 25 mei 2023 werd dan toch de nieuwe wet ter omzetting van deze richtlijn aangenomen door het Belgisch parlement. België is dus een omgezette (herstructurering)richtlijn rijker! De Belgische wetgever heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bestaande insolventiewetgeving met deze wet ook aan te passen aan Europese en Belgische rechtspraak inzake herstructurering. Hoog tijd dus om jullie hierover verdere verduidelijking te geven tijdens ons Webinar!

Dit webinar focuste op de wijzigingen die de nieuwe wet met zich meebrengt voor het Belgische insolventielandschap. Er werd ook met een praktische blik gekeken naar de concrete implicaties van de wetswijzigingen op de bestaande insolventie- en herstructureringsmechanismen.

Hartelijk dank aan alle deelnemers!

 

👉 Heeft u ons webinar gemist? Bekijk het nu opnieuw:

Auteurs