Overslaan en naar de inhoud gaan
Contacteer ons

Lydian Webinar: Naar een circulaire bouw- en vastgoedsector in België? Een blik op het heden en de toekomst

Deze pagina delen

Tijdens dit inspirerend webinar bundelden de advocaten van het Lydian Real Estate Departement de krachten met de experten van de onderzoeksgroep VUB Architectural Engineering over één van de meest fascinerende topics in de bouw- en vastgoedsector: circulair bouwen

Met de introductie van de circulaire economie en de Europese Green Deal, staat de Belgische bouw- en vastgoedsector voor één van de grootste uitdagingen in haar bestaan. Circulaire economie staat lijnrecht tegenover de lineaire economie, die producten en grondstoffen op het einde van hun economische levenscyclus afdankt. Vandaag produceert de bouwsector momenteel meer dan 15 miljoen ton afval per jaar in België. Een groot deel hiervan wordt reeds gerecycleerd, maar nog ten koste van een groot waardeverlies van de materialen (“downcycling”). Afgezien van de technische uitdagingen in verband met het behoud van de waarde van materialen en gebouwen gedurende hun gehele levenscyclus, wordt de sector ook geconfronteerd met de uitdaging om gebouwen op een meer flexibele en "recycleerbare" manier te ontwerpen en om nieuwe economische circuits (qua recyclage, onderhoud en hergebruik) te ontwikkelen.

Talrijke initiatieven, zowel van de overheid (in het bijzonder op regionaal niveau) als van de particuliere sector (WTCB, SECO, enzovoort.), zijn in opkomst.

In het kader hiervan wensten wij u een beter inzicht te geven in deze Corpernicaanse omwenteling van de bouw- en vastgoedsector. Volgende onderwerpen kwamen onder meer aan bod:

  • Wat is circulair bouwen?
  • Waar staan we vandaag met circulair bouwen in België?
  • Wat zijn de uitdagingen op het vlak van circulair bouwen?
  • In welke mate beïnvloedt circulair bouwen het klassieke bouwproces?

Zoals steeds gaven wij u tijdens dit webinar de belangrijkste essentials voor uw business mee.

Dit webinar heeft op 7 mei 2021 plaatsgevonden.