Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Webinar: "Van commercieel conflict tot minnelijke regeling" - 2 februari 2023

Deze pagina delen

Ondernemingen worden in hun relaties met handelspartners of klanten vaak geconfronteerd met verschillende soorten commerciële conflicten die zouden kunnen uitmonden in een lange en dure gerechtelijke procedure. Het is dan voor ondernemingen belangrijk om grondig na te denken over de manier waarop een commercieel conflict op een efficiënte wijze kan worden opgelost.

De zoektocht naar een gepaste conflictstrategie doet fundamentele vragen rijzen als welke aanpak en welke vorm van geschillenbeslechting in een concrete situatie de voorkeur verdient, hoe dit eventueel contractueel kan worden vastgelegd en wat het afsluiten van een minnelijke regeling precies inhoudt (het sluiten van een minnelijk akkoord of van een formele dadingsovereenkomst, het bindend karakter, de afdwingbaarheid, de vertrouwelijkheid, de verdeling van de kosten …).

Het Commercial & Litigation team van Lydian gaf tijdens het webinar “Van commercieel conflict tot minnelijke regeling” praktische tips & tricks mee voor commerciële geschillenbeslechting in het algemeen en voor de dadingsovereenkomst in het bijzonder. 

In eerste instantie werden de verschillende conflictstrategieën besproken. Hierbij werd telkens aandacht besteed aan de respectievelijke kenmerken, de voor- en nadelen en de contractuele bepalingen die terzake aandacht verdienen.

Vervolgens werd ingegaan op de essentiële kenmerken van een dadingsovereenkomst, alsook op de afbakening ervan ten aanzien van gelijkaardige rechtsfiguren, zoals bijvoorbeeld de kwitantie. Deze analyse vertrok van het huidig Belgisch recht, om vervolgens toch al even vooruit te blikken op het toekomstig Boek VII van het (nieuw) Burgerlijk Wetboek.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze sprekers Jo Willems, Sofie Boey en Thibault Boscart bij verdere vragen.

👉 Heeft u ons webinar gemist? Herbekijk het hieronder: 

Auteurs