
Jens Debièvre
Publiek- en bestuursrecht
Energie
Gereguleerde markten en marktregulatoren
jens.debievre@lydian.be
Op 16 februari 2023 verscheen de wet van 8 februari 2023 tot wijziging van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016 in het Belgisch Staatsblad. Deze wetswijziging beoogt een aantal maatregelen te nemen om de transparantie en de monitoring van de gunning van overheidsopdrachten te bevorderen. Evenwel worden de Wet Concessies en de Wet Overheidsopdrachten Defensie en Veiligheid niet gewijzigd. Hierna gaan we in op de belangrijkste wijzigingen.
Vanaf 26 februari 2023 zal de aanbesteder (d.w.z. klassieke én speciale sectoren) het besluit moeten bekendmaken waarin hij beslist om af te zien van het gunnen of het sluiten van de opdracht of om de procedure te herbeginnen. Dit moet geschieden binnen een termijn van 30 dagen na de kwestieuze beslissing. Hiertoe gebruikt hij de (vereenvoudigde) aankondiging van gegunde opdracht (zie ook hierna). De wetgever ging niet in op het advies van de Raad van State om deze bekendmakingsplicht te beperken tot de beslissing tot niet-gunning. Volgens de wetgever moet in elk geval over kwaliteitsvolle data kunnen worden beschikt.
Vanaf 1 september 2023 geldt, tevens voor de plaatsingsprocedures van opdrachten en raamovereenkomsten die nog niet zijn toegewezen, dat bij het gunnen van opdrachten en raamovereenkomsten met een geraamde waarde onder de Europese bekendmakingsdrempels, de aanbesteder (d.w.z. in de klassieke én speciale sectoren) een vereenvoudigde aankondiging van gegunde opdracht doorzendt binnen 30 dagen na het sluiten van de opdracht of de raamovereenkomst. Het model van vereenvoudigde aankondiging zal bij Koninklijk Besluit worden vastgelegd. De federale overheid zal indicatoren (per aanbesteder) publiceren over de naleving van de verplichting tot (vereenvoudigde) bekendmaking van gegunde opdrachten. De modaliteiten hiervan worden bij Koninklijk Besluit bepaald. De wetgever acht dergelijke transparantie beter dan het invoeren van een sanctie i.g.v. het niet-naleven van deze bekendmakingsplicht (hoewel naar eigen zeggen slechts 58% van de gegunde opdrachten tot dergelijke bekendmaking leiden).
Tevens vanaf 1 september 2023 wordt het voor de opdrachten onder de Europese bekendmakingsdrempels, die worden geplaatst door middel van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking of oproep tot mededinging, ook verplicht gebruik te maken van de elektronische platformen bedoeld in artikel 14, §7 Wet Overheidsopdrachten. Het betreft de opdrachten die vanaf 1 september 2023 worden bekendgemaakt of hadden moeten worden bekendgemaakt, alsook voor de opdrachten waarvoor, bij ontstentenis van een verplichting tot voorafgaande bekendmaking, vanaf die datum wordt uitgenodigd tot het indienen van een offerte. Uiteraard geldt deze verplichting enkel wanneer er daadwerkelijk offertes worden ingediend. Zo worden aankopen op een grondstoffenmarkt of zgn. opportuniteitsaankopen (bv. uit failissement) niet geviseerd.
Vanaf 1 januari 2025 gelden, tevens voor de plaatsingsprocedures van opdrachten en raamovereenkomsten die nog niet werden toegewezen, de volgende voorschriften:
Meer weten? Stuur een mail naar publicprocurement@lydian.be
Ik heb een vraag!Publiek- en bestuursrecht
Energie
Gereguleerde markten en marktregulatoren
jens.debievre@lydian.be