Overslaan en naar de inhoud gaan

E-flash: “Staakt het vuren verlengd – moratorium op faillissementen en uitvoeringsmaatregelen nog minstens tot 17 juni 2020”

Deze pagina delen

Op 24 april 2020 trad een moratorium op uitvoeringsmaatregelen vanwege schuldeisers en faillietverklaring of gerechtelijke ontbinding in werking voor Belgische ondernemingen die te kampen krijgen met financiële moeilijkheden door de COVID-19 pandemie/epidemie en de in de context hiervan genomen maatregelen. Deze bescherming was initieel van kracht tot en met 17 mei 2020. Het moratorium wordt nu verlengd tot minstens 17 juni 2020. De verlenging van de maatregel werd op 13 mei 2020 bekend gemaakt via het Belgisch Staatsblad.

Concreet betekent dit dat tot 17 juni 2020:

  • Schuldeisers geen vordering tot faillietverklaring, gerechtelijke ontbinding en/of gerechtelijke reorganisatie met overdracht onder gerechtelijk gezag kunnen instellen tegen deze ondernemingen. Ook wordt de verplichting tot aangifte van faillissement, die rust op het bestuur van een onderneming, opgeschort;
  • Schuldeisers geen bewarend of uitvoerend roerend beslag kunnen leggen (onroerend beslag en scheepsbeslag blijven wel mogelijk);
  • De betalingstermijnen van een reorganisatieplan worden opgeschort gedurende de hele periode;
  • Overeenkomsten (uitgezonderd arbeidsovereenkomsten) niet éénzijdig kunnen worden ontbonden wegens wanbetaling.

Voor een uitgebreidere bespreking van deze maatregelen verwijzen we naar onze e-zine van 28 april 2020.

Naast de impact van het inmiddels bekende Coronavirus (COVID-19) op ons privéleven, worden bedrijven in België en de rest van de wereld ook geconfronteerd met belangrijke moeilijkheden en uitdagingen op alle niveaus van hun bedrijfsvoering. 

Lees meer over de verschillende gerelateerde onderwerpen

Lydian staat klaar om u te helpen met al uw vragen over de impact van het Coronavirus op uw dagelijkse activiteiten.

Contacteer ons met al uw vragen op corona@lydian.be

Auteurs