Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Webinar: "Price alert! Hoe omgaan met prijsstijgingen? De belangrijkste juridische aandachtspunten en tips & tricks" - 22 juni 2022

Deze pagina delen

Een torenhoge inflatie, aanhoudende productie- en distributieproblemen, marktverstoringen ten gevolge van de uitlopers van de Coronapandemie. Zij dragen allemaal bij tot aanzienlijke prijsstijgingen voor bedrijven van hun kosten, zoals arbeid, grondstoffen en vervoer. Het gevolg is dat de oorspronkelijke eindprijzen die bedrijven in hun bestaande B2B-overeenkomsten zijn overeengekomen, niet meer marktconform zijn. Tenzij er sprake is van overmacht, bestaat het risico dat een bedrijf daardoor zijn leveringsverplichtingen tegen een economisch nadelige prijs moet nakomen. Het kan zelfs leiden tot de verkoop van goederen met verlies, wat in principe bij wet verboden is.

Hoe kunnen bedrijven zich hiertegen wapenen en aan welke regels moeten zij zich houden?

Een mogelijke oplossing is om in overeenkomsten of algemene voorwaarden een ‘prijsherzieningsclausule’ of een automatische ‘prijsindexeringsclausule’ op te nemen. Deze clausules stellen bedrijven in staat om in de loop van de tijd op stijgende kosten te reageren door hun prijzen eenzijdig te wijzigen of indexeren zonder telkens een nieuwe overeenkomst te moeten sluiten. Dergelijke clausules zijn echter onderworpen aan dwingende voorschriften. Daarom moeten bedrijven bij het opstellen ervan de nodige aandacht besteden. Anders lopen zij het risico dat zij niet rechtsgeldig zijn en dat zij hun prijsverhogingen niet kunnen doorvoeren, met alle nadelige economische gevolgen van dien.

Voorts bieden clausules inzake overmacht en imprevisie een uitweg, die bedrijven toelaten de negatieve economische gevolgen voor hun overeenkomsten te beperken, indien hun leveringsverplichting onmogelijk wordt of in sterke mate wordt verzwaard. In dit verband is het ook belangrijk rekening te houden met de komende nieuwe regels op dit gebied, als gevolg van de toekomstige inwerkingtreding van het nieuwe Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek.

In dit webinar hebben wij u geïnformeerd over de toepasselijke regels en een overzicht gegeven van de belangrijkste aandachtspunten met een aantal tips & tricks. Dit gebeurde onder meer aan de hand van enkele praktische toepassingen en voorbeeldclausules. Daardoor zal uw bedrijf juridisch beter gewapend zijn om het hoofd te bieden aan aanhoudende prijsstijgingen en toekomstige marktverstoringen.

Auteurs