Overslaan en naar de inhoud gaan

Statuten nog niet aangepast aan het WVV? Hou rekening met de dwingende bepalingen

Deze pagina delen

Vanaf 1 januari 2020 is het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) van toepassing op alle vennootschappen, verenigingen en stichtingen. Ook op rechtspersonen die hun statuten nog niet aanpasten aan het WVV – die aanpassing moet dan gebeuren bij de eerste statutenwijziging na 1 januari 2020 en in ieder geval voor 1 januari 2024.

Alle statutaire bepalingen die onverenigbaar zijn met de zogenoemde dwingende bepalingen worden vanaf 1 januari 2020 voor “niet-geschreven” gehouden. Alle niet-dwingende (“aanvullende”) bepalingen van het WVV zijn overigens ook van toepassing, voor zover de statuten hier niet van afwijken.

Het onderscheid tussen aanvullende en dwingende bepalingen is dus cruciaal. Gelieve hier een overzicht te vinden van de belangrijkste dwingende bepalingen (zoals de nieuwe benamingen, de nieuwe regels met betrekking tot het bestuur en de algemene vergadering en de kapitaalloze BV en CV).

Aarzel niet om een van onze specialisten te contacteren, als u meer wilt weten over de dwingende bepalingen, over de aanpassing van statuten of over de impact van het WVV op uw onderneming in het algemeen.

Auteurs

Onze kantoren