Overslaan en naar de inhoud gaan

Verplicht telethuiswerk voor werkgevers in de provincie Antwerpen

Deze pagina delen

Uit de Politieverordening van 29 juli 2020 van de Provincie Antwerpen volgt dat werkgevers in die provincie verplicht telethuiswerk moeten organiseren: dat geldt zowel voor werknemers die in of buiten de provincie wonen. Momenteel geldt deze regel sinds 29 juli 2020 tot en met 26 augustus 2020. 

Deze nieuwe verplichting is strikter dan de algemene verplichting voor andere werkgevers die telethuiswerk sterk aanbeveelt, maar niet verplicht.

Telethuiswerk is dus verplicht, behalve wanneer dit gelet op de aard van de activiteit en functie (bv. productieafdelingen van een onderneming) volstrekt onmogelijk of manifest onwenselijk is. In dat laatste geval moeten de bedrijven de nodige maatregelen nemen om de naleving van de regels van fysieke afstand te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen iedere persoon.

Overtredingen kunnen worden gestraft met een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen en met een geldboete van 208 EUR tot 1600 EUR, of met één van voormelde straffen alleen. 
 

Impact

  • Werkgevers die al telethuiswerk organiseerden, zullen wellicht geen problemen ondervinden.
  • Werkgevers die van plan waren om in de komende weken een back to work te organiseren, moeten dat plan momenteel uitstellen. 
  • Werkgevers die nog geen telethuiswerk organiseerden, zullen moeten nagaan of er argumenten zijn om dat nog steeds niet te doen en waar nodig, telethuiswerk moeten invoeren. 
    • Zorg in het geval van telethuiswerk voor duidelijke afspraken met uw werknemers. Onthoud dat u een belastingsvrije kostenvergoeding gelijk aan 129,48 EUR per maand kunt toekennen.
    • Is geen telethuiswerk mogelijk, dan kunt u nog een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens Corona (momenteel tegen 31 augustus 2020 voor alle ondernemingen en tot en met 31 december 2020 voor de ondernemingen en sectoren die uitzonderlijk hard zijn getroffen door de coronacrisis (bv. horeca, reis- en evenementensector of ondernemingen die tijdens het tweede kwartaal 2020 tijdelijke werkloosheid kennen van ten minste 20 %)). 

Naast de impact van het inmiddels bekende Coronavirus (COVID-19) op ons privéleven, worden bedrijven in België en de rest van de wereld ook geconfronteerd met belangrijke moeilijkheden en uitdagingen op alle niveaus van hun bedrijfsvoering. 

Lees meer over de verschillende gerelateerde onderwerpen

Lydian staat klaar om u te helpen met al uw vragen over de impact van het Coronavirus op uw dagelijkse activiteiten.

Contacteer ons met al uw vragen op corona@lydian.be

Auteurs