Overslaan en naar de inhoud gaan

Regeerakkoord: ontwerp programmawet en zomerakkoord goedgekeurd

Nog net voor het zomerreces zijn twee belangrijke stappen gezet in de omzetting van het regeerakkoord. Hieronder geven we een beknopt overzicht van de meest recente initiatieven.

We beperken ons tot de maatregelen die impact hebben op de arbeidsmarkt. 

1.    Ontwerp programmawet goedgekeurd in de Kamer 

Op 17 juli 2025 keurde de Kamer het ontwerp van programmawet goed in plenaire vergadering en dat na een aantal vertragingsmanoevers van de oppositie. De programmawet moet nu nog worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

Het ontwerp bevat nog niet de vooropgestelde wijzigingen aan het arbeidsmarktbeleid en het arbeidsrecht (o.a. nachtarbeid, proefbeding, hervorming re-integratie arbeidsongeschikte werknemers, opzeggingstermijnen, langer werken, ontslagbescherming beschermde werknemers, enz.).  

Het belangrijkste onderdeel van de programmawet gaat over de hervorming van de werkloosheidsreglementering met beperking van de uitkering tot 2 jaar. Ook wordt ouderschapsverlof voor pleegouders in het kader van langdurige pleegzorg ingevoerd. Deze regeling wordt van toepassing op aanvragen sinds 1 juli 2025. 

Wat betreft pensioenen, zijn er onder andere nieuwe maatregelen tot tijdelijke beperking van de indexering van wettelijke pensioenen ingevoerd en aanpassingen wat betreft de responsabiliseringsfacturen van de lokale besturen. 

2.    Zomerakkoord 

Zoals de traditie betaamt, heeft de regering net op de valreep van het zomerreces een zomerakkoord gesloten. Dit akkoord bevat in tegenstelling tot de programmawet, wel belangrijke wijzigingen voor het arbeidsmarktbeleid en het arbeidsrecht. 

Het akkoord moet nog in wetgeving worden omgezet, die eerst door het parlement moet worden goedgekeurd. Ook de sociale partners zullen bij de uitwerking van de wetgeving, waar noodzakelijk, moeten helpen. Dat proces zal pas na het zomerreces van start gaan. 

De exacte maatregelen zijn momenteel nog niet tot in detail bekend, maar volgende maatregelen zouden deel uitmaken van het akkoord: 

  • Het algemeen verbod op nachtarbeid verdwijnt. Het begrip nachtarbeid in distributiesector en e-commerce wijzigt: dat loopt tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends, in de plaats van de huidige grenzen tussen 20 uur en 6 uur. Nieuwe nachtwerkers kunnen nog een premie krijgen voor nachtarbeid, maar enkel als ze effectief ook na middernacht werken. De maatregel zou niet gelden voor werknemers die nu al 's nachts werken.
  • Vrijwillige overuren: 360 vrijwillige overuren worden mogelijk zonder motief of inhaalrust, waarbij 240 uren belastingvrij worden op basis van schriftelijk akkoord tussen partijen (in de horeca zijn dat 450 waarvan respectievelijk 360 uren). 
  • De verplichting om alle uurroosters op te nemen in het arbeidsreglement zou worden opgegeven, op voorwaarde dat de werknemers duidelijk geïnformeerd worden over de toepassing van de specifieke uurroosters.
  • De verplichting dat de minimale wekelijkse arbeidsduur minstens 1/3e moet zijn van een voltijds uurrooster wordt afgeschaft.
  • De opzeggingstermijn wordt beperkt tot maximum 52 weken voor nieuwe aanwervingen. Deze maatregel zou ingaan vanaf 1 januari 2026, maar zal in de praktijk pas effect hebben na ongeveer 17 jaar, want pas vanaf 17 jaar anciënniteit heeft een werknemer momenteel recht op een opzeggingstermijn van 54 weken. Voor werknemers die al in dienst zijn, verandert er niets.  

Daarnaast bevat het akkoord een belangrijke pensioenhervorming, met aandacht voor betaalbaarheid van de pensioenen door een verdere harmonisering van de pensioenen van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. Weliswaar zou daarbij niet geraakt worden aan verworven rechten.  Langer werken wordt beloond wat betreft het pensioen via een bonus-malussysteem: wie langer werkt dan de wettelijke pensioenleeftijd wordt beloond, wie vroeger stopt met werken, krijgt een lager pensioen. Er waren binnen de regering lange onderhandelingen over de voorwaarden van dit systeem, vooral over welke periodes gelijkgesteld worden. Langdurige ziekteperiodes (langer dan 4 weken afwezigheid) en periodes van zorgverlof zouden als gelijkgestelde periodes worden beschouwd. 

3.    Varia

De ministerraad heeft ondertussen beslist dat de maximale tussenkomst van de werkgever voor maaltijdcheques verhoogt van 8 naar 10 EUR en dat vanaf 1 januari 2026.

In de Kamer is op 3 juli een wetsontwerp diverse bepalingen ingediend waarin o.a. de startbaanverplichting en de huidige pensioenbonus worden afgeschaft. Daarnaast wordt wordt de huidige “Wijninckx-bijdrage” aangepast naar een bijdragepercentage van 12,50 %. Deze nieuwe bijdragevoet zou verschuldigd zijn vanaf het bijdragejaar 2026. 

Tot slot keurde het parlement het uitstel van registratie in de Federal Learning Account – dat eerder voorzien was tot 1 september 2025 - tot 31 december 2025 goed.

Uiteraard houdt het employment team van Lydian de totstandkoming van de wetgeving nauwgezet in de gaten. We informeren u tijdig over de nodige actiepunten aan de hand van e-zines en webinars.

Heeft u ondertussen vragen, contacteer dan zeker één van de advocaten van het team.

Auteurs