
Jan Hofkens
Arbeidsrecht
Gezondheid
Fraude en interne onderzoeken
Groepsvorderingen of class actions
Ondernemingsstrafrecht
jan.hofkens@lydian.be
De volgende sociale verkiezingen worden in principe georganiseerd in 2024. Ook al lijkt dat nog veraf, toch raden wij aan om vandaag al na te denken over een aantal essentiële strategische aspecten en waar nodig of nuttig, nog aanpassingen doen in uw hr of ondernemingsstructuur.
Er is nog geen wetgeving over de sociale verkiezingen, maar we gaan ervan uit dat de regels dezelfde blijven als voor de vorige sociale verkiezingen.
De verplichting om al dan niet een CPBW en/of een OR te installeren hangt af van het gemiddeld aantal werknemers dat gewoonlijk wordt tewerkgesteld binnen de onderneming.
Indien een onderneming gewoonlijk gemiddeld minstens 50 werknemers tewerkstelt, moet een CPBW opgericht worden. Indien een onderneming gewoonlijk gemiddeld minstens 100 werknemers tewerkstelt, moet zowel een CPBW als een OR opgericht worden.
Ondernemingen die een gemiddelde tewerkstelling van rond de 50/100 werknemers hebben, raden wij aan om nu al de tewerkstelling van werknemers in kaart te brengen en op te volgen, en waar mogelijk een gericht personeelsbeleid in 2022/2023 te voeren.
De twee vragen die u zich moet stellen zijn:
Op het niveau van de sociale verkiezingen wordt de onderneming gedefinieerd als de TBE. De onderneming of TBE is dus geen synoniem van de juridische entiteit (zoals nv, bv). Of er sprake is van een TBE hangt af van verschillende sociale en economische criteria. De sociale criteria hebben hierbij voorrang.
Deze criteria werden niet bij wet vastgelegd, zodat rekening moet worden gehouden met de criteria die in de rechtspraak werden weerhouden.
Volgende zaken wijzen bijvoorbeeld op een economische zelfstandigheid:
Sociale zelfstandigheid wordt vooral gekenmerkt door:
Er kunnen zich dan verschillende situaties voordoen:
De werkgever moet beslissen voor welke TBE een CPBW en/of een OR zal opgericht worden. De werknemers en de vakorganisaties kunnen deze beslissing van de werkgever echter betwisten. Om discussie te vermijden is het dan ook belangrijk om met kennis van zaken een beslissing te nemen.
Wij raden u aan om vandaag al uw onderneming duidelijk in kaart te brengen en na te gaan of er eventueel sprake is van verschillende TBE’s. Met het oog op de sociale verkiezingen van 2024 kan het van belang zijn om binnen uw onderneming nog een aantal zaken duidelijk te stellen of een aantal structurele wijzigingen door te voeren (samenvoeging, splitsing, …).
De verplichting om al dan niet een CPBW en/of een OR te installeren hangt af van het gemiddeld aantal werknemers dat gewoonlijk wordt tewerkgesteld binnen de TBE.
Om voor de sociale verkiezingen van 2024 na te gaan hoeveel werknemers een onderneming gewoonlijk tewerkstelt, moet (als de wet niet wordt gewijzigd) het aantal werknemers dat gemiddeld door de onderneming gewoonlijk werd tewerkgesteld in rekening worden genomen van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023.
Wij raden u aan om de tewerkstelling binnen uw onderneming in kaart te brengen. Het is namelijk mogelijk dat binnen uw onderneming de drempel van 50 of 100 werknemers net wel of net niet bereikt wordt, zodat een gericht personeelsbeleid in 2022/2023 van belang is met het oog op het vermijden van een eventuele verplichte oprichting van een CPBW of een OR.
Voor de berekening van het aantal gewoonlijk tewerkgestelde werknemers is het belangrijk te weten met welke werknemers rekening moet gehouden worden:
De door de onderneming tewerkgestelde uitzendkrachten moeten worden geregistreerd en meegeteld tijdens het tweede kwartaal van 2023 (tussen 1 april 2023 en 30 juni 2023). Het aantal uitzendkrachten tijdens het eerste kwartaal van 2023, noch dat van het derde en het vierde kwartaal van 2023 beïnvloeden het al dan niet verplicht oprichten van een CPBW of een OR. U hoeft geen register van de uitzendkrachten bij te houden als de OR bij unanieme verklaring in de notulen, vaststelt dat de drempel van 100 werknemers is overschreden.
Bij de sociale verkiezingen maakt het leidinggevende personeel een bijzondere categorie uit. Het leidinggevende personeel is niet verkiesbaar, noch stemgerechtigd en is het personeel waaruit de werkgever zijn werkgeversafvaardiging voor het CPBW en de OR kiest.
Wie onder het leidinggevende personeel valt, is door de wet strikt gedefinieerd. Het gaat over:
Of iemand tot het leidinggevende personeel behoort, kan enkel op basis van de werkelijk door de betrokken personen uitgeoefende functie worden onderzocht. Het dagelijkse bestuur moet niet begrepen worden zoals in de vennootschapswetgeving, maar is wel het dagelijkse, effectieve, zelfstandige en voortdurende bestuur van de onderneming.
Vanuit een strategisch oogpunt is het belangrijk dat hoe meer personeelsleden u als leidinggevend personeel kunt kwalificeren, hoe minder beschermde werknemers u zal hebben. Bovendien kan het in uw voordeel zijn om reeds na te denken wie u als vertegenwoordiger van de werkgever in het CPBW en de OR wenst te zien.
Het organigram van de onderneming kan vanzelfsprekend een belangrijke aanwijzing zijn. 2022/2023 is het perfecte moment om in tempore non suspectu dat organigram op te stellen of te herschikken, door onder meer duidelijke functieomschrijvingen in te voeren of een directiecomité of managementteam op te richten.
Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de sociale verkiezingen van 2024 raden wij u aan om in eerste instantie een stand van zaken op te maken binnen uw onderneming en u hierbij de volgende vragen te stellen:
Eenmaal u deze stand van zaken gemaakt heeft, zal u een beter zicht hebben op enerzijds uw verplichting m.b.t. het al dan niet oprichten van meerdere OR en CPBW voor de volgende sociale verkiezingen en anderzijds de kwestie van het leidinggevend personeel.
Indien u dat wenst, kunt u nog steeds een en ander bijsturen, meer bepaald door
Arbeidsrecht
Gezondheid
Fraude en interne onderzoeken
Groepsvorderingen of class actions
Ondernemingsstrafrecht
jan.hofkens@lydian.be
Arbeidsrecht
Informatiebeheer & Gegevensbescherming
Gezondheid
isabel.plets@lydian.be