Overslaan en naar de inhoud gaan
Contacteer ons

Implementeer telewerk in de organisatie

Deze pagina delen

Telethuiswerk = norm

Eén van de belangrijkste maatregelen tijdens de lockdown was de invoering van telethuiswerk. 

Voor alle werkgevers geldt dat telethuiswerk sterk wordt aanbevolen voor werknemers wiens functie dat toelaat. Telethuiswerk is dus niet verplicht. Is telethuiswerk niet mogelijk, dan moeten de bedrijven de nodige maatregelen nemen om de naleving van de regels van fysieke afstand te garanderen, in het bijzonder het behoud van 1,5 meter afstand tussen iedere persoon.

Telethuiswerk onder Covid-19 kent eigenlijk geen specifiek wettelijk kader:

  • Het is geen telewerk zoals bepaald in CAO nr. 85, aangezien telewerk inhoudt dat er op structurele en regelmatige basis wordt thuisgewerkt. 
  • Strictu sensu is het evenmin occasioneel telewerk zoals bepaald in de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk, aangezien de initiële vraag om thuis te werken daarbij uitgaat van de werknemer (die in een geval van overmacht niet naar het werk kan komen en daarom vraagt om thuis te werken). De FOD Werk meent wel dat het kader van occasioneel telewerk kan dienen als inspiratie. 

Hier vindt u een vergelijkend overzicht van de verschillende vormen van tele(thuis)werk.

TO DO

Ook al zijn er dus geen formele afspraken vereist, toch raden we aan om afspraken te maken rond de modaliteiten van telethuiswerk. Dat hoeft niet noodzakelijk via een individuele overeenkomst, maar kan eenvoudig via een e-mail met een aantal pragmatische afspraken over bv. de beschikbaarheidsperiode van de werknemer, de mogelijkheid van monitoring door de werkgever (daarvoor moet u wel uw bestaande regels rond e-monitoring reviewen en waar nodig aanpassen aan telethuiswerk), eventuele onkostenvergoeding of tussenkomst in bepaalde kosten, enz. 

Overweegt u om op meer structurele wijze telewerk in te voeren als nieuwe vorm van arbeidsorganisatie, dan doet u er goed aan om de regels rond structureel telewerk te volgen en de nodige documenten daarvoor op te stellen. 

Terug naar het overzicht? 

Klik hier!

Het Employment team van Lydian is klaar om u te begeleiden bij de relance van uw onderneming. 

Heeft u een specifieke vraag of wenst u praktisch advies op maat, contacteer ons dan op relance@lydian.be. We nemen snel contact met u op.

Auteurs